what's here is hereit is all to my heart contentnot to brag not to lowmay it be true or may it not

~ Rain angel~


Khatam lagi 1 novel. Bidadari Hujan. Best oh! At least bagi aku la. Laen orang lain otak. Ayat aku cam haram. This is gonna be a very very jiwang and long post oke. So think!before u start to read.
Aku tertarik dengan novel ni mula-mula sebab tajuk dia, aku usha dekat web JS. Kan ke unik tuh BH. Masa tu ade pesta buku kt KL,peluang baik,aku apa lagi. Kecewa la,camane nak gi? Da la jao, ade test lak tuh wiken… Yang pesta buku ni pon satu, asal wat kat KL je????? Kitorang kat sini pon nak gak! Geram betul aku.Huh.(emosi melonjak di situ) Haram sungguh situasi tersebut. Usha punya usha nasib baik my dentist in shining glasses sudi menolong. Zara kata otak dia da tepu nk exam so she needs a getout. So, in a way aku pun tolong dia gak kan.Mintak tolong dia borong 3 sekaligus. Yuda di Padang Maya, Damai dan Bidadari Hujan. Ekceli ada lagi aku nak beli tapi susahkan beliau lak.


Sebelum aku stat baca aku tatau nak expect per jalan cerita atau ape dis novel is all about. Aku redah baca. Bunga-bunga antara hero, Rain ( aku tak tipu nama dia Rain tapi heroin bukan Song Hye Kyo ok) dengan sorang awek cun yang baru kije kat company tuh.(asal taim aku mula2 praktikal tader laki nsem syok kat aku?)dorang berchenta bup-bap-bup-bap setahun tapi Rain kena kawen ngan pilihan keluarga lak… Ayat paling klise “ zaman moden macam ni pon ade kahwin ikut pilihan keluarga ke?” Aku: apsal lak zaman moden xley ikot pilihan keluarga? Safe orang kata.Tapi dis story isn’t about me so shut up me.
Rain pon kawen la ngan Sufi (aku da kate bukan Song Hye kyo)Sufi played the good wife part despite the cold treatments Rain gave her. And he did show his feelings without any disguise. Punya la heartbroken Sufi.Aku pon terase ke-heart-broken-an si Sufi ni.(again emo lebey) 

The turning point is when Sufi accidentally menumpahkan susu kat dokumen Rain yang bakal diaudit. Then all hells break loose Rain ngamuk cam haram. Marah2. Sufi tried her best to say sorry and even sent him a bouquet of white roses(oo I like! but luv daisies more)and promises that she will never disturbed him again. Ever.Rain still ego tanak maafkan padahal salah dia bukan tader softcopy pon (aku emosi).Then tiba2 he got a call from his dad cakap Babah and Umi Sufi passed away.Feeling aku taim tuh tayah cakap sedihnya Sufi apatah lagi.She was really depressed. 

She told Rain that “ Dosa saya semalam tu Allah da balas dengan musibah ni” gile heart-wrenching. Sufi jadi senyap and berubah la. Maybe you all rasa plot dia agak klise ngan novel2 lain. Tapi aku suka. :)

 ~Covernye~
Taim ni la Rain baru nak appreciate Sufi and baru realize sape Sufi kat hati dia. Sufi tengok Rain pon macam tgk kucing lapa kat luar umah je..(erk?). Sufi ni pon pandai merajuk gak. (Bagus Sufi!) Da la muncul orang ke-tatauberapa dlm hubungan dorang, Doktor yang kacak lg nsem. Nak mengorat si Sufi. Pandai pulak Rain jeles. Tapi in the end mesti la Rain ngan Sufi. Lau x, wat penat je aku baca penuh emosi. Ye x?




Notabuku:Aku da habis Sweet Sour. lagi suweet cter ni. Ekceli, aku ase x jiwang pon kan post ni.haha

8 comments:

Fiona said...

buku pe niiiiiiiiiiiiiiiii

noorazzahra said...

Assalamualaikum wrt
Adikku sayang (yang tak tau sapa nama),
Tq v.much sbb sudi wat review utk novel K.azah yg xseberapa ni. I really appct it. Kalau dekat, bole k.azah belanja minum kopi secawan..upah penat wat review pasai BH. k.azah akan senyum 3 ari 3 mlm sbb suke yg amat + ditimpa perasaan...hehe. Keep in touch ye. Wassallam.

~anchor~ said...

emy>
ak tau lo ko eng mode.
ni nvel malay laaa..

k.azah>
hehe..
kembang kempis dada,akk bce post kite yg selekeh ni..
tq v much!
hoping 2 read more of ur artworks~

☆与王ㄗ王ㄒ☆ said...

wow...bestnyer author die wat komen...^_^

Zara Ninomiya said...

time kaseh sbb kredit nme aku..heheh...

pe la..diorg ni ptt bersyukur dh de pilihan family...
org cam aku ni, dhla kene cari sendri,xde mase plak tu(xde calon sbnrnye)..adoyaiiii...

~anchor~ said...

sepet> :) :) :)

zara> samala kite ni..wawawawa
ko tayah susah2, bia ak tolong. kilang ak ramai nepal. ko ckp je nk yg cmne. ;)

Lyana Hamid said...

salam.
wow. author bg komen! hehe.

the storyline sounds interesting. even some part like u said, is a bit cliche. :)

~anchor~ said...

lyana> try la bce myb u'll like it! (tym bce part klise 2 ase geram je, hehe);p