what's here is hereit is all to my heart contentnot to brag not to lowmay it be true or may it not

~ home at last ~

Salam semua.

Well, after three weeks binding my lust over foods and books, I was like grasping every chance to accomplish all my cravings during training in a niff of time. God knows the cravings will only come when we least can get it. Gladly, I can say that half of my food cravings have been satisfied and luckily my phone is equipped with e-book reader so I still can read during the training. Nevertheless, the books just can't stop publishing and I just can say no! So, the outcome is.....



over x? still in plastic. :p

From left,

Ketupat Cinta- Musim Pertama : Faisal Tehrani
Rahsia Hati : Nazurah Aishah
Jet Jonah : Ika Madera
3 Jantung Hati : Nisyah

Besides Rahsia Hati, all the books are kinda new releases. If you are a fan of FT, like I am, you sure don't wanna miss another of his piece (plus, it's about food!) if you want to read an excerpt of Ketupat Cinta, read it here but mind you the excerpt is from the second season. As for Ika Madera and Nisyah, this is the first time I heard of them and can't wait to read 'em! But first, I might as well try to finish up the novels (The Lost Symbol and Beautiful Darkness) I bought previously. (gee, even novels got their own turn, me sux!)

Until then!





notabuku: GD and TOP new song High High. Can't say that I like TOP new appearances. Not forgetting, HAPPY BIRTHDAY to Nabila!!!



WARNA

Salam Semua.

Malas nak tulis intro, takde idea maklumlah da stat cuti otak pun malas kerja. (amalan tak mulia) Aku nak kenalkan novel WARNA kepada anda semua. Novel ni novel kompilasi tiga penulis yang bukan maen maen tulisan dia. Semua ada style dan cerita tersendiri. 




Kali ni, watak watak tampil matang gaya wanita terkini. Ewah bahasa aku. Cerita cinta pelik pelik terjun bangunan ke ape tak terdapat di sini ye. Semua 'true' love je. Love stories yang ada:

Nazurah Aishah > Bukan Dipaksa (hasil hasil Nazurah Aishah selalu saja rare bagi aku)

Saatku terbuang jauh, aku masih mampu hidup. Biarpun dalam kepayahan. Biarpun tiada Affan di sisi. Affan yang berjanji akan menyerahkan jiwa dan raganya; Affan yang telah berjanji berkongsi nyawanya dengan nyawaku.



Rnysa > Hikari Ainori (aku rasa maksudnya Cinta Ilahi. Dua isi utama aku nak 'highlight' : ada kesedaran sikit baca cerita ni and nak cari jodoh kena belajar dekat obesi.

Kisah ini adalah kisah cinta mereka yang pernah hilang. Kisah ini adalah kisah pencarian diri mereka yang pernah tersasar jalan. Mencari semula cahaya hidup yang pernah suram. Mencari kembali makna diri yang pernah pudar.



Nasz > Karamel (karamel itu benda hangus yang sedap. aku > novel itu benda tebal yang sedap?)

Jadi setiausaha taklah sesusah mana kalau bukan Encik + Tak + Berapa + Arif itu yang jadi bos.
"Bila pulak saya suruh duduk?" dia tanya aku, keras.
"Laa... Tak boleh duduk ke, encik? Saya pun nak cakap, sebenarnya saya s-u-k-a berdiri. Entah apasal tadi saya terduduk pula." Aku jawab, lembut. Tapi, logik tak kalau aku nak pijak mulut dia?



Haaaa.. Mesti rasa tertarik tertolak kan nak baca novel ni? Aku malas nak karang ayat jadi aku bagi je la sinopsis kat belakang tuh. Boleh kan? Dengan rasa bangganya walau takda sapa lantik aku jadi hakim, aku bagi 4 bintang kepada WARNA! Anda semua yang sedang baca sila tepuk tangan dengan sunguh sunguh ya! Sekian.

~ ini adalah entri serampang dua mata ~

Salam semua.

Have you guys checked out the book fair?  Well, I certainly have and let's see if I can show you a bit of you guys missing or not.











Oke tutup buku. Mau jawab tag az sebenarnya. (^_~)


  • Benda yg paling pnting dalam hidup korang >> my life and everything in it?
  • Benda terakhir yg dibeli guna duit korang >> novel
  • Dimanakah tempat korg akan melangsungkn perkahwinan korg dan temanya >> tatau lagi
  • Adakah korg sedang bercinta skrg nie >> duh?
  • Berapa lama korg akan mncintai kekasih korg >> malulah nak jawab. auuwww.
  • Dimanakah korg salu jumpa kekasih korg >> ditto
  • Novel/buku/majalah terakhir yg korg beli >> Dan Brown, The Lost Symbol
  • Antara mak dan ayah, mana korg lebih mesra >> mama
  • Namakn orang yang btul2 korg nk jumpa dalam hidup korg >> tiru jawapan az lh.
  • Adakah korg basuh baju korg sndiri >> da tu nak suruh sape?
  • Dimanakah tmpat yg btul2 korg nk pegi >> heaven?
  • Pilih salah satu, peluk atau cium >> hugs
  • Beritahu 3 benda tentang org yg tag korg >> da pandai jiwajiwa da skang ni, best oh lepak ngan beliau,dulu suka kaler kuning sekarang putih lak.
  • 5 benda yg plg disayangi dalam hidup anda >> my faith, family, friends, novels and and and idk.
  • Lagu yg paling anda suka dgr dan salu dgr >> big bang songs kot
  • Bila tarikh lahir dan kat mana korg smbut tahun lepas >> 3rd Apr. last year 2009. I cant even remember what I did last week, let alone last year.
  • 5 rakan blogger yg anda nk tag >> emy, farah, mek su, ctok, wawa. 

Sekian.






notabuku: It's amazing wherever we are, we are under the same sky. (^_~)

~ POPULAR Mega Bookfair ~





To those who are in JB and near, catch the biggest bookfair by POPULAR at the Expo Danga City Mall. Last time it was at City Square JB and it was book-superb. Discounts up till 90% (for members) and 70% (non-members). To me, it's a worth bargain since most of English novels are quite ehem (clearing my throat), expensive... But, you can get a hardcover book less than RM20 at the bookfair.  So, come on, gear up and move your butt to the Expo Danga City Mall.






notabuku: ayah cakap, buat apa nak kayakan cina, beli dekat Badan saja,tapi sebab aku degil, aku nak pergi jugak. Sebenarnya, Badan, boleh la tambah lagi genre buku dekat kedai tu. Sekian.

Are You Interested to join World Best Cabin Crew?

Seperti yang tertera di atas, kalau anda berminat ingin menjadi salah satu ahli krew kabin.......
Sila lawati web sesawang ini. Only application through jobstreet will be accepted and ends tomorrow 26th November!




Baru je aku cakap kerja flight steward/stewardess best... Da dapat iklan (my aunt forwarded it to me. maksudnya dia suruh aku jadi stewardess ke hape?). Sape sape minat cepatlah isi borang! Apa tunggu lagi?

cool tak cool lah : dream jobs

Salam semua.

Aku memang kuat berangan. Kalau tengok cerita atau baca novel memang senang got carried away. Jadi dengan takde kerjanya - almaklum da merdeka seketika - aku list pekerjaan pekerjaan yang macam cool. Kalau boleh try test sekali sure aku grab the chance! even sebenarnya tak layak ye. Boleh la jugak jadi guide untuk budak budak spm.( yang da amek sepuluh tahun lepas pon bole jugak,tape)


* arson detective > memang cara ah tengok dorang investigate.tapi aku tasuke api

* researcher for police institution > macam cerita IRIS or Mr.Brain tuh, aku tak cukup pandai la pulak

* chef > tak pandai masak pandai makan je

* baker > tak kreatif plus karang tak pasal pasal bread loaf jadi lesung batu

* designer > ditto

* forensics > oke, geli dan aku tak amek pon subjek ni

* doctor > tasuke tengok org sakit aku berangan konon nak join MERCY gi zimbabwe ke ape. heh.

* lawyer > nati tibe tibe blur tatau nak cakap apa

* navy officer > tamo ah malas bab uniform je coolio gila hehe

* pilot > eh, driver's license pon aku tada

* ship captain > ditto

* jet fighter pilot > suke doh tengok dorang main pusing pusing kat langit. paling paling kewl la kerje ni!!!!

* stewardess > mestila bapak best boleh travel cuma baju sume tak mencapai piawai. muka pon tak cukup market

* artist > aku pandai lukis gambar sawah ade bukit ngan matahari and burung sikit sikit. tu je

* museum/gallery curator > takde seni, best kot travel around the world cari art pieces

* novelist > aku ditakdirkan hanya untuk menjadi pembaca saja. tsskk..

* ambassador > entahlah, kenapa aku tak pursue benda ni aku pon tatau. tak yakin kot

* journalist > fight for your rights! aku pandai tulis facts je, berita lain tabole tulis.mak aku pulak tak kasi kerja ni. haiiii....

* food critics > peh sedap tak sedap la kerja asyik makan pastu tulis satu dua perenggan buat review.

* public relation > boleh jumpa sape sape yang important kan. berangan lah ko za

* novel/fashion magazine editor > ko boleh baca manuskrip tayah beli buku dah / ko dapat try test barang barang branded yang best

* wedding planner > aku amatla suke tengok wedding footage, gowns, makeup etc. gunakan hobi sebaik mungkin.

* florist > kalau kat Japan ngan Korea siap ada family legacy lagi. cam kewl la kan.



Inilah hasil berangan aku. Tengok, berangan pon ada hasil tau, tapi tatau jugak nak jadi apa. biarlah masa menentukan, eceh. Apa pulak dream job korang? Hee~






notabuku: harini bergumbira dengan rakan rakan. trimas anda semua!

~ oh-oh my heart falls again ~



These masterpieces are from 'Cake Boss'. A reality show about Carlos Bakery Shop. It's a family business set up back in 1910. The cakes are never boring, full of details and characters. Every bit of the cake is edible. The show itself is full of drama and never got to fail me every time a cake was produced.Even the short commercial happens to mesmerized me making me waiting for each new episode.So, if you're a cake lover or you just enjoy watching the baking process tune to this show. Sure it will not fail you! Click here.


The Family.






notabuku: Everything is connected to everything else.

kepentingan mata ikan

Salam minggu exam..

Mata ikan/ulser mulut lagi apa korang panggil? Aku benchi benda ni. Tapi kalau da di'hadiah'kan, nak buat camner, ye tak? Untuk mengamalkan sikap positif dalam diri, aku da senarai turunkan (read:list down) kebaikan mata ikan/ulser mulut.

  • Kasi rajin minum air. Eleh kalau tak kena mata ikan, kau malas minum air kan?

  • Aksesori dalaman mulut. Anggap dia macam dinding pipi, lidah, gusi piercing.

  • Membawa keinsafan. Mula la fikir, aku ade cakap benda salah ke, mulut ade celupar ke. Kalau mata ikan sampai 3-4 biji dalam mulut, mula la rasa ade dosa besar yang telah dilakukan.

  • Aman sikit dunia. Tenang dunia orang sekeliling kau. Kau x larat nak cakap sebab sakit sangat. Kalau tak, heboh blok suara kau je.

  • Mekanisme untuk kurus. Kan hilang selera makan sebab nak kunyah pun seksa. Lama kot mata ikan ni menginap. Sempat la puasa seminggu. Berat turun 2 kg.

Orang kata, nak cepat sembuh kena minum air masak banyak banyak, letak garam, letak bonjela. Ni yang aku tau tapi betol ka? Sama je aku rasa. Peh, kalau letak garam tu, tak macam %^&*()(*&%!!!!! Haa, kan? Korang buat ape kalau kena mata ikan? Jom sharing caring.

Aku bukan nak keji, tapi boleh tak aku doakan orang-orang yang bising mengilai ni kena mata ikan 10 biji dalam mulut dia? Senyap la woi, orang nak stadi!!!!








notabuku: Semoga berjaya semua orang yang periksa esok termasuk yang nak SPM. Esok aku bakal MERDEKA!

~ love is anywhere and everywhere ~

Waalaikummussalam.( Bayangkan aku bagi salam kat korang, ni korang jawab salam aku)

Today, aku, zara, syak,z dan atun melawat sekolah terchenta.The day started bila aku bangun lambat z, kol umah then baru adik aku kejut. Baru la aku nak mandi, gosok baju, kejut driver bangun tambah sakit perut dan bermacam hal lagi. Tapi perlu ke aku cerita ni? Yang penting aku lambat, 2 jam lak tuh. gome ne! Aku bukan sengaja dan aku tak selalu kan lambat. :p

Sampai sekolah jumpa cikgu cikgu,bual bual, gosip gosip (sumber gosip: cikgu!),doing catch ups and more catch ups with everyone that we knew. lagi, jumpa junior. Dulu dulu mereka Form 1 kami Form 5, sekarang, mereka Form 5 kami Form 1????





Dalam suka suka dan riang ria ada hati yang pedih dan sedih. Cikgu beritahu our senior had just passed away that day. Al-fatihah. Due to motorcycle accidents. He was a head prefect, an excellent speaker, a qari and everything that a mother, a sister, a friend could ask for. I myself respected him and always thought him as a role model.

Jadi kami bersama cikgu cikgu pergi ke HSI, menziarah keluarga dan jenazah. Even tak rapat dengan allahyarham, terasa sangat kehilangan dia. We spread the news to our fellow friends. Sedih tengok bila adik dia (our junior) yang handle everything because their parents went to hajj. If you could just imagine the situation. 

Us being there hopefully can gave some moral support to the family. And at that moment, I thought, cikgu cikgu semua datang. I was in awe that they were very thoughtful and it seems they really DO care about us. The factor that we were once family back in school. And the relationship even extends when we finished school. Besides, I think my belated senior were very close to the teachers and it was like playing in my head my memories of him talking to the teachers and everything.The moment that we saw the body we can't stop the tears. It was very heart wrenching. And again, the teachers amazed me. I saw affectionate, I saw care and I saw love in their eyes.

Then, I even wondered that maybe my belated senior had a 'special' friend. What if he had made promises to her? I mean, can you imagine her feelings? Then,  his parents. I don't know whether they tell their parents or not, for the sake of the hajj. I prayed that all is well for them.

Today, I saw love. The love of friends, family, teachers and even the love of saudara se-Islam. It was because of him, that I can see all this. With Allah's wills. Let us send him some 'light' by reciting Al-fatihah and zikr to him. May Allah bless him and his family.





notabuku:no,this world is not forever,love.

~ there's a newbie in town! ~


Ladies and gentlemen, from the desk of Kami Garcia and Margaret Stohl, presenting to you, the BEAUTIFUL DARKNESS!!! 

Some Secrets Are Life-Altering... Others Are Life Ending.


BEAUTIFUL DARKNESS is the sequel of BEAUTIFUL CREATURES.

Is Falling In love The Beginning... Or The End?


There's always secrets in a small town.  Especially when it aged the same as the Civil War. And the secret always revolved around the town's founders family. (eg: Vampire Diaries) I read this book very much a long ago (read: on Feb), I only remembered that I loved this book and very much waiting for the sequel. The storyline is totally different from other novels I've read.

Sixteen moons, sixteen years
Sixteen of your deepest fears
Sixteen times you dreamed my tears
Falling, falling through the years....

Seventeen moons, seventeen years,
Eyes where Dark or Light appears,
Gold for yes and green for no, 
Seventeen the last to know.


What's behind the poems? You gotta read it yourself. But if you're a book nook like me I'll guarantee satisfaction upon reading. :) For more info on these novels, click here.






notabuku: mau cepat cepat pergi HARRIS. kesilapan terbesar buat masa ni: balik umah taim skola ta cuti. tadika Matahari sedang bermaharajalela!!!! (~.~")

~ tape kalo tanak baca entri ni ~



 1. aku rase aku ni twisted.
 2. hitam putih pepel pink
 3. kalau baca novel xbole stop. obviously.
 4. kalo baca buku kimia, erm...xbaca pon.
 5. pemalas

 6. dorang kata aku bela hantu raya.sebab aku makan banyak.
 7. dulu aku suka baking.
 8. sekarang aku masuk dapo bile nak makan je.
 9. choc milkshake,stoberi milkshake, sirap bandung, jagung, soya, + cincau.oh, sgala kerabat air laici.
10. aku tak garang. betul.

11. nama cina aku akira/aja. budak budak cina kelas aku bagi.
12.USA English > UK English
13.intake aku, bestfren aku
14.kawan kawan skola aku rare.
15.sem depan grad? insyaAllah.

16.beaches > waterfall.
17.shopping >>buku,mags,baju,kasut,beg,beauty products.
18. kek! coklat!
19.ye, gemar buang masa. refer to #3 #4 #5.
20. Nat Geo, Nat Geo Wild, Disc, AXN, Diva, KBS. SBS pon akan masuk list kalau ade.

21.apa aku nak tulis
22.ada lagi 3
23. ni je kot. (je kot???)
24.banyak banyak nak watpe kan
25.TAHNIAH! korang da sampai ke penghujung.
(at last! *rolling eyes* )

mesti korang rasa membazir masa gila baca sampai sini. hey, I was just obliging the etiquette of blogging. 'If a blogger tagged you, it is your duty to return the courtesy.'  Ta percaya? Ada dalam 101 Blogging. ok Im bluffing. Mek Su, kawe da jawab tag mu!

langsung, beta dengan berbesar hatinya men-tag-kan blogger sedemikian.

emy 

az

zara

ainul

farahlia

farah syuhada




*gasp*

Currently, I'm watching Bad Guy. I kim nam gil


 very manly in the Vivienne Westwood suit


him in one of the scene


 knows his way around the kitchen


lookin' very hot


 a very cute smile indeed


oooo~ crazy dancing on the road?


sometimes serious too, or is it headache?


can i help you with that? ^^


credits to google and all about kim nam gil 




notabuku:  he's so my kind of guy. what's not to love about him??? *sigh*

~ ganbatte minasama! ~

keluh kesah
tak lama lagi ia mampir

sakit pening
masih banyak yang tinggal

gentar gemuruh
berdepan dengan peluang yang satu

senyum gembira menangis pilu
harusnya yang mana satu?



notabuku: semoga semuanya baik- baik saja.. :)

~ The cow jump over the moon ~

Bulan yang terang itu
Sudah malas memberi sinar
Riangnya sudah pudar
Serinya kian pergi


Bulan yang itu
Sudah tiada mataharinya
Hilang segala ajaibnya
Malam tiada cahaya


Bulan yang masih itu
Sudah lelah sendiri
Tak pernah dipeduli
Lalu pergi sendiri





notabuku: kalau awak tiada, pada siapa mau kita menumpang?

bius bius

aku mau bius biar hati ini tenang
aku mau bius biar sakit ini hilang
aku mau bius biar segala-galanya jadi senang.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

     aku tatau kenapa keadaan sekarang sangat sangat suxx oke. salah masing masing?buat kepala sendiri? taboleh nak fikir keadaan orang lain? kalau tak puas hati, cakap depan depan la. kenapa nak simpan jadi gunung merapi berapi?

     kalau da satu team, kenapa nak rasa korang lagi hebat dari orang lain? hello? team ni ada sebab semua orang. hilang sorang da tak panggil satu team. jadi nothing. habuk. fuh. kena tiup angin, then gudbai.. macamane senang korang buat tahi kat orang lain, macamtu jugak la senang orang buat tahi kat korang. simple as that. maybe this will get you somewhere. kalau tak kena tak rase kan?

     tape, let us see what you're gonna act facing the same situation. hopfuli it'll be worse situation. korang kan kuat. 

emosi banyak banyak, wat pening diri sirik kan? selamat pekse sume. da la babai.









notabuku: always wondering, why am i not as established as my friends...

~26 Episod Gosip~

Ever dream that a famous handsome hot actor will fall head over heels for you? Well, isn't it every girl's dream?

Now, imagine there are TWO hot very famous and eligible bachelor famous actor waiting for you. At your disposal? Boy, I couldn't ask for more! But that's not what Ain Nurlisa Amir Lukman (Assistant Director) thought when Jeffri Husin (already top actor with a brain but very demanding not to mention awarded the sexiest guy in the country) and Ari Zaman (a new face in acting industry but making giant steps towards success plus cute acts and a dear heart) came in her life.

To think that very cute hunk is falling for me not only one, but two! Sure it will make my head all haywire and my heart do all the flip- flops. Sure I'll be confused who to choose. Who loves me with all his heart? Will I be making the right decision? What if it's not either two of them? Very complicated you see. The matters of heart. So experienced the diva like feelings in 26 Episod Gosip by Haswida Abu Bakar




There are so many cute parts that made my heart all bouncing and dancing. Here is one of them!

     " Aku boleh bawa kau ke sini masa kita honeymoon nanti..."
     Hampir terjatuh Ain semasa mendengar kata- kata Jeffri itu. Dia mengurut dadanya kerana terasa seperti jantungnya sudah luruh. Terkejut sungguh. Seolah- olah terdengar guruh berdentum di langit. Jeffri tersenyum saja melihat tingkah Ain tadi. Pandangan Ain menyandar pada chalet yang kini tersergam di hadapan. "Honeymoon?" bisik Ain perlahan. Meremang bulu tengkuk.Berdebar seluruh rongga roh di dalam. Silap- silap hari bulan boleh sempot dan pengsan.
   
    " Honeymoon!" jerit Ain yang kini sudah beralih dan matanya menyambar jasad Jeffri yang berdiri tidak jauh dari situ. Mahu saja ditampar kuat pipi licin Jeffri. Biar berbekas merah. Terbeliak mata Jeffri mendengar jeritan Ain itu. Terlambung jantung yang diam tadi.
    
    " Jeffri Husin, are you proposing to me?" soal Ain. Entah daripada mana, tiba- tiba saja kata- kata itu terkeluar daripada mulut Ain. Mungkin tindak balas akibat perasaan terkejut.
  
   " What?" spontan tanya Jeffri. Apa yang Ain maksudkan bertanya begitu? Akalnya diputar ligat untuk mengingatkan semula apa yang dia sudah terlepas kata tadi. Tidak sedar langsung apa yang terkeluar daripada mulutnya tadi. Ahhh! What have I said? Berkali- kali hatinya bertanya akal yang sedang ligat mencari patah bicaranya tadi. 

Then, ada cakap-cakap lagi until this part which I heart the most.

    "Ain Nurlisa Amir Lukman.... I come to you as a man.No more, no less.I come to you with a heart of pure love...All I ever want is you. Will you marry me and be my wife?" lamar Jeffri.

Wargghhh!!! Sweet gitu. haha I say 4 stars to this book! So, whatcha waiting for? Go and get one!


notabuku: we went to blood donation last Sat. I donated for the first time! Luckily there's no vampire around, but Stefan you can have mine anytime! haha

~ Sape kate masuk palap tak best? ~

This post is dedicated to:

Navy UTM
SMK DUA
SMK GP
(Program Jati Diri '10 : 8-10 Oktober 2010)

With best of loves....

~UTM puncak letaknya~


~ Go Go Power Rangers! ~


~ LDK~



~ Kopi Oh Kopi ~


~ Sayang Si Buta ~


~ In The End ~


~ The Mighty 16!!! ~




notabuku: You never know when it will end, but you sure know that you started it.

Kristal Kristal



Kalau suka, kenapa diam-diam?
Kalau benci, kenapa tipu-tipu?
Kalau sakit, kenapa perlu dendam?
Kalau kasih, kenapa tunggu- tunggu?
Kalau rindu,kenapa hanya di dalam?
Kalau sayang, kenapa jadi begini?
 
Tanya hati, mana sakit?
Mana sayang?
Mana rindu?
Mana benci?
Mana kasih?
Mana cinta?




Aku pun tatau aku tulis apa.Ala-ala speechless la pasal novel hasil seni Misdhiaz ni…
Ni je la yang aku bole simpulkan. Jemputla baca.





notabuku: second chance is for people who take things for granted. i don't believe in it.

shop, shop!

Nada nak macam cop! cop! kan? haha

Well, it's been a long time that I've bought a novel.Last time it was Antara Safa dan Marwah during Ramadhan and sorry to say, it is not one of my fav.But do not fret, different people different thinking, different taste, different perception. So you guys might wanna try to read it too! :D

I'm a subscriber of the Jemari Seni Pubs.house emails so that I'll get informed on the new releases. All those novels are very enticing and I like the fact that I own the books despite my comments on the book after I read it. It is like a quest for me to own every each novel or interesting books. (hope I can afford it though). 

So I'm saying, recently I received an email announcing the new babies of JS and already I heard the sound of cash register, ka-ching!. Boy, how bad I wanna grab those books. The titles are:


~ how sweet can the title be? ~

~ try 2 catch a drama from your reading! ~

~ everybody loves crystal, don't we? ~


Hope to catch all the novels really soon! Maybe drop to the nearest Popular or just buy it online... We'll see... Besides, I really hope these stories are up to my liking. huhu 

A quote from Faisal Tehrani's blog. Read the full entry here.

"Sesungguhnya pembaca sastera kita sedang meratap dan sakit merana kerana karya yang terhidang buat mereka hanyalah sekadar air sejuk untuk melampias haus sementara. Tiada gizi dan daya ketahanan untuk melawan kejahatan virus dari luar. Dan lawan bagi ‘lemah dan malas berfikir’ itu tentunya quwwat al-ruh wa al-‘aql. Yakni, cabaran paling besar ialah cabaran dalaman untuk mempersiapkan diri sebagai seorang pemikir yang berani melawan al-irhab al-fikry atau keganasan pemikiran di mana hari ini kita dipaksa mengikut satu sahaja gaya atau aliran tajaan.

Maka, pengarang muda dan tua mesti menyedari kerja sastera bukanlah kerja bercerita. Kerja kita sebagai sasterawan adalah pertamanya, kerja sebagai pengawal masyarakat; keduanya, kerja menjadi tukang cakap aspirasi ummah; ketiganya kerja sebagai rujukan bangsa di saat mereka menghadapi persoalan yang menekan; keempatnya, kerja sebagai tali pengikat atau integrator supaya dapat membangunkan potensi masyarakat. Apakah ada kemungkinan untuk pengarang muda menjadi semua itu jika ia masih bergelut dengan cerita-cerita palsu, imaginasi yang merupakan perkara pinggiran, tetek-bengek tiada keyakinan, atau ketinggalan rasa motivasi untuk mengarang.

* Faisal Tehrani*
 
And as a  reader, I hope to enjoy the books as much as possible and try to understand what's the message the author try to convey... The arts of delivering is very important to me. There are some types of writing I really can't stand. So I stop from reading the books from that publishing house. (but often I'll read till the end, it's really rare I left the book halfway). This is just a thought that came through my mind and I just wanna share it with others. After all, we are what we read!



notabuku: here comes another jumble rumble of studying.. ;p

Domestic chores: man vs woman

Hye all. (To all guys esp. hubbies, brothers, sons, fiance`, etc.)


Someone had conjured the stupidest idea I've EVER encountered that domestic chores such as sweeping, mopping, wash dishes & clothes are woman's work. What the heck? Hello, news flash! This is not the era where women sit in the kitchen all day long,ok?

~ This could be you granny, your mom, your sis, your wife or maybe you, yourself. ~


It is like a taboo or even a curse if men do the house chores. How I hate to hear that " I don't want to clean the house, it's a woman's work." Even throwing out the garbage to the bin outside, an hour of speech and some threatening need to take place (don't forget all the moaning that happened while you took the garbage outside). haha What a rubbish. It's not like women ever signed a deal that the house chores belongs to them that no guy in earth should interfere.Can't you guys do something out of responsibilities? No need for others to move your butt around. And how can you enjoy the sports channel when the house is not at the best stake? Makes me wonder.

~ Somebody needs to be straightened up ~


Sometimes the women will said " it's okay, it's my job after all." or "It's fun doing the cleaning" or " Maybe he's just tired, next time he'll do it for sure." or many more excuses that pops in our mind. But, this situation will not last long. Women will start to get tired, agitated, and weary not only because the chores but the unwillingness of men to share the chores. My personal opinion, those chores aren't all bad if you do it together (despite all the dusts and sweats involved), am I right or am I correct?


~ Accidents? Nah, they just don't care. ~


 Come on man, lend your tough muscles, masculine body and vast energy on all those tiny little tasks. The worst thing that can occur is your house is clean and your loved ones are happy.All in all, what is it about man and house chores? haha





notabuku: the sweetest person can fall for the lamest person. oh, no! or oh, yes!

~ I need HELP! ~

Hype!
Amat penat ye mengemas rumah... Nak- nak attic aku yang da bape taon tak dijajah manusia tuh... Korang kalau nak ngemas, keselamatan kena jaga jugak ok (tak semestinya main mercun je jasad jiwa bole terkorban taim2 raya ni tau... Contoh, taim cuci porch rumah guna sabun jalan slow- slow dan pastikan selipar tu sihat walafiat la kan.. Lagi, kalau nak cabut langsir dekat ngan kipas sila ya switch off dulu kipas atau electrical appliance korang... Tanak la tangan ke kepala korang terkorban.. Ni true story ye. Adik aku baru kena tadi, pastu dia hepi sebab tapayah buat kije (kne tgn kanan lak tu) and mak aku bagi arahan camni, " Da, pergi tdo." huk aloh! tak advencer dan berjiwa survival btol. Korang lak jangan nak wat dirty tricks camni nak escape buat house chores tau.. Semangat raya kena kuat! Ok, moral of the story, hati-hati dan jangan malas- malas!


Ops! Belum habis naaa.... Aku nak mintak idea korang yang bijaksana lagi berhikmah dan rajin membuat pahala ni..boleh? Aku tengah kering gile nak fikir tajuk speech untuk public speaking kelas oral aku.. So, if you guys have anything in mind, do pray to tell me! huhu The scope is anything under the sun. Sangat- sangat la tatau jugak nak watpe.. I really really really need your ideas! If you guys are willing to la kan.. If not, s'kay! huhu


Lastly, aku ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua muslimin dan muslimat yang menyambut... (coz i heard that some of the muslims aren't practicing Islam and don't care bout all these fuss, dunno whether it's true o not. ha!) Tak lupa ayat bese ini, Maaf Zahir dan Batin. May you guys have a blessed Eid with your loved ones! Toodles!



notabuku; I got a new baby!

~ I learnt something today ~

You can't claim what you can't offer!


There, I've said it... Wake up ok!



notabuku: Carpe diem...

~ Oh, how I wish to meet you! ~

video 


This guy is soo cute kan???
Sure u know who i mean rite?
Unless u like old guys... ;p



notabuku: wish it all can stay the same.. don'tcha?

~s.a.y.a~

saya jahat
saya tak memahami
saya kasar
saya pentingkan diri
saya salah.


saya mintak maaf.






notabuku: oh sangat pening memikirkan apa yang bakal dihadapi.Bruised & Battered..

~ I don't want this sem to ever end. :( ~

First and foremost, HAPPY BIRTHDAY! to my non-blood-related sistah, Nor Ain Syuhadah Abd Rasak..

22 is kinda big number u know... haha

Thank you for being a sister that I never have....
Thank you for your 'caring' attention.... .;p
Thank you for your thoughtful words....
 ♥ Thank you for being you....
Thank for everything....





Even though we are laughing out loud, I know deep inside, our hearts are crying...
Crying for something inevitable...
Something that can't be changed...
Something that's gonna torn us apart...


Wish that time will never peek upon us...
Wish our days will be longer...
Wish that we will stay together forever...
Wish that ALL these will never end... EVER...



notabuku: gonna miss u lots like really really really hard.Just so u guys know, u guys will always remain here, in my  . Insya-Allah...

~ A journey of thousand miles begins with a step~




 
O yea! Muka ain sgt xbole blah.

Team biru vs team merah


Team mantap K11~

Baek punyaa~

Berjaya!


notabuku: kena konfiden ngan diri sndiri baru bole buat,ye x? Take your first step now without any doubt. :)

~ My story ~



Life is full of stories of extraordinary people.
Hopefully my story is one of it.



notabuku: Petang ini mau membawa kegembiraan kepada semua. Doakan kami. :)