what's here is hereit is all to my heart contentnot to brag not to lowmay it be true or may it not

~ I need HELP! ~

Hype!
Amat penat ye mengemas rumah... Nak- nak attic aku yang da bape taon tak dijajah manusia tuh... Korang kalau nak ngemas, keselamatan kena jaga jugak ok (tak semestinya main mercun je jasad jiwa bole terkorban taim2 raya ni tau... Contoh, taim cuci porch rumah guna sabun jalan slow- slow dan pastikan selipar tu sihat walafiat la kan.. Lagi, kalau nak cabut langsir dekat ngan kipas sila ya switch off dulu kipas atau electrical appliance korang... Tanak la tangan ke kepala korang terkorban.. Ni true story ye. Adik aku baru kena tadi, pastu dia hepi sebab tapayah buat kije (kne tgn kanan lak tu) and mak aku bagi arahan camni, " Da, pergi tdo." huk aloh! tak advencer dan berjiwa survival btol. Korang lak jangan nak wat dirty tricks camni nak escape buat house chores tau.. Semangat raya kena kuat! Ok, moral of the story, hati-hati dan jangan malas- malas!


Ops! Belum habis naaa.... Aku nak mintak idea korang yang bijaksana lagi berhikmah dan rajin membuat pahala ni..boleh? Aku tengah kering gile nak fikir tajuk speech untuk public speaking kelas oral aku.. So, if you guys have anything in mind, do pray to tell me! huhu The scope is anything under the sun. Sangat- sangat la tatau jugak nak watpe.. I really really really need your ideas! If you guys are willing to la kan.. If not, s'kay! huhu


Lastly, aku ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua muslimin dan muslimat yang menyambut... (coz i heard that some of the muslims aren't practicing Islam and don't care bout all these fuss, dunno whether it's true o not. ha!) Tak lupa ayat bese ini, Maaf Zahir dan Batin. May you guys have a blessed Eid with your loved ones! Toodles!



notabuku; I got a new baby!

4 comments:

fitri said...

kalo aku suke pasal isu semase..plh la ape2..cthnye cite pasal pemansuhan upsr pmr ke...mahasiswa join politik ke..

nampak cm susa la topik mcm ni..tp ia akan membuatkan org yg mendengar pun berfikir..choose something different..nak elak org boring dgr kite nye public speaking, kene carik topik yg outstanding...lg pun bukan nye spontan kan..sebab die bg mase utk prepare...
so prepare la ape tg patut


slmt hari raya azza..maaf jika ada silap dan salah!

Fiona said...

idea ats tu bes...
tp cm berat sgt je--sekadar my opi--
pe kate.ko ckp sl dancing..hik2..

xpon gadgets..lalalaal...ipad ke..adv n disadv die...

cm haram je idea ak?
4get it

Zara Ninomiya said...

btol2..nk memasak pon same..bek2 jgn tercelup minyak dlm kuali ke, tersentuh kuali ke, minyak terpercik kat muka ke..

utk public speaking tu, pe kate wat cam kempen...name pon public speaking kan..dlu mse tamhidi aku wat psal plastic bag(idea ni dtg mse aku tgh kemas dapur & jumpe byk beg plastik!sgt menyemak!)..bile kempen ni mostly psl environment la kot..
tp nk wat kempen menutup aurat ke,jauhi zina ke..pon best jgk..heheh...

~anchor~ said...

wah, all of ur ideas are V brilliant!
TQVM!!!

I've submitted only 2 topics. (cz i can't think anymore and haven't read ur suggestions yet...v v sorry)
hehe
will keep u guys posted..
tq!