what's here is hereit is all to my heart contentnot to brag not to lowmay it be true or may it not

cool tak cool lah : dream jobs

Salam semua.

Aku memang kuat berangan. Kalau tengok cerita atau baca novel memang senang got carried away. Jadi dengan takde kerjanya - almaklum da merdeka seketika - aku list pekerjaan pekerjaan yang macam cool. Kalau boleh try test sekali sure aku grab the chance! even sebenarnya tak layak ye. Boleh la jugak jadi guide untuk budak budak spm.( yang da amek sepuluh tahun lepas pon bole jugak,tape)


* arson detective > memang cara ah tengok dorang investigate.tapi aku tasuke api

* researcher for police institution > macam cerita IRIS or Mr.Brain tuh, aku tak cukup pandai la pulak

* chef > tak pandai masak pandai makan je

* baker > tak kreatif plus karang tak pasal pasal bread loaf jadi lesung batu

* designer > ditto

* forensics > oke, geli dan aku tak amek pon subjek ni

* doctor > tasuke tengok org sakit aku berangan konon nak join MERCY gi zimbabwe ke ape. heh.

* lawyer > nati tibe tibe blur tatau nak cakap apa

* navy officer > tamo ah malas bab uniform je coolio gila hehe

* pilot > eh, driver's license pon aku tada

* ship captain > ditto

* jet fighter pilot > suke doh tengok dorang main pusing pusing kat langit. paling paling kewl la kerje ni!!!!

* stewardess > mestila bapak best boleh travel cuma baju sume tak mencapai piawai. muka pon tak cukup market

* artist > aku pandai lukis gambar sawah ade bukit ngan matahari and burung sikit sikit. tu je

* museum/gallery curator > takde seni, best kot travel around the world cari art pieces

* novelist > aku ditakdirkan hanya untuk menjadi pembaca saja. tsskk..

* ambassador > entahlah, kenapa aku tak pursue benda ni aku pon tatau. tak yakin kot

* journalist > fight for your rights! aku pandai tulis facts je, berita lain tabole tulis.mak aku pulak tak kasi kerja ni. haiiii....

* food critics > peh sedap tak sedap la kerja asyik makan pastu tulis satu dua perenggan buat review.

* public relation > boleh jumpa sape sape yang important kan. berangan lah ko za

* novel/fashion magazine editor > ko boleh baca manuskrip tayah beli buku dah / ko dapat try test barang barang branded yang best

* wedding planner > aku amatla suke tengok wedding footage, gowns, makeup etc. gunakan hobi sebaik mungkin.

* florist > kalau kat Japan ngan Korea siap ada family legacy lagi. cam kewl la kan.



Inilah hasil berangan aku. Tengok, berangan pon ada hasil tau, tapi tatau jugak nak jadi apa. biarlah masa menentukan, eceh. Apa pulak dream job korang? Hee~






notabuku: harini bergumbira dengan rakan rakan. trimas anda semua!

3 comments:

Zara Ninomiya said...

dream job aku - cikgu yg sentiasa bersemangat ala2 gokusen...kui3x.

Anonymous said...

nk jd nurse... berbakti pd agama, flmy, negara & bangsa..


lg2 nurse kat sempadan...


lg nk jd org yg kejenye dok dlm aircond je. xkesa la keje ape...



-xnk btau ak sape-

~anchor~ said...

zara> bgus skali! ko pon ade gaya gokusen tapi kalau student ko gado ko cabut gigi dorang.


anon> eleh, ko ingt aku tatau?